Friday, December 31, 2010

aKu ade kemba???



Sekarang ni,, aKu jumpe sorg kawn baru.. sbenrnye da lame jgk le kenl,, tp bse2 je..

sejak 2 3 menjak ni je kitorg makin rapat.. pulak 2,, budak nih kepale die masuk air ckit.. ade je idea die nih,, xputus2..

macam coklat mencurah2 ke ladang gandum pon ade jgk..

terhibur plk aKu rase.. bole la menghiburkan hati dan jiwa yg kosong ni.. nak2 tyme malam2 bute,, ade la jgk teman berbicara..

Xdela sengsorang je aKu melalui malam2 yg kian panjang ni..

yela,, nk msj ngan mber malas,, nk tnye kabor fmli msih xsmpai seru lg,, nk msj ngan awek,, awek pon aKu xde lg.. nseb bek la dak ni ade..

walaupon die pkai MAXIS dan aKu plk pkai CELCOM,, tp aKu xplk rase kedekot nk antr msj kat die..

mule2 aKu xsedar pon,, tp kejadian kredit aKu habis secara mendadak telah menimbulkan keraguan..

ape xnye,, kredit aKu rm5 abis dlm mase sejam semata2 msj ngan dia..

aKu ingatkan CeLCOM salah ptong kredit aKu..

sekali aKu check,, die pakai MaXIS le..

ptotla laju semacam je kredit aKu mengalir..

tp xpe,, aKu xkesah.. bole dengar cite dongeng.. haha

tiap2 hari,, ade je cite dongeng nk dicitenya kat aKu..

kdg2 klakr plk aKu rase,, bukan cerita 2 yg klakar,, tp die sendri yg klakar..

yg bt aKu kompiusnye,, mak die ni org teganu,, tp die sepatah haram pon xpaham bahase ganu.. pelik aKu..

walaupon die ni kepala msuk air ckit,, kuat merapu,, merepek kalah mak nenek,, tp die ni baik orangnye..

lupe plk,, sbenrnye kitorg ni kemba..

tp ln bufday,, ln tahun.. die ni delay setahun,, sbb 2 ade air lam kepale.. haha

lg 1,, karakter kitorg ni memg berbeza giler r..

aKu ni pendiam,, senyap,, xbyk cakap..
sedangkan die ni da mcm radio yg xpayah pakai bateri,, bunyik je manjang..

1 perkara yg kami sama2 minat,, PILOT..!!
Walaupon 2 cuma sekadar cita2 yg xjd kenyataan..

dan semestinya jantina kitorg berbeza,, kalo x,, kompom aKu xmelayan sangat..haha

apepon,, aKu da ade kemba..

kemba yg xseiras,, yg xsame karakter,, yg xsame name ayah,, dan yg xsame bufday...
p/s:sowie kembaku coz da lame xmsj ko..
:::aKu dAn sEsuAtu:::

Saturday, December 11, 2010

tangguh-bertangguh...

Arini aKu nak kuar setelah beberapa hari hanya sekadar terperap kat umah je..

Amik kunci motor,, amik motor.. asal berat semacam je ni..??

Lorr,, tayar bocor rupenyer..!!

Terpaksela aKu batalkan niat murni aKu ni.. sorong balik motor,, msuk lam umah,, layan cite yg tah pape kat TV..

Xpela,, esk la aKu g repair.. bukan aKu ade pogram pon..

Esk g antar tyar kt kedai,, pastu blh msuk CC kt sbelah kedai mtor tuh..

Bole update belogg nih,, bole tinjau “buku” yg da lame xdibuka skali..

Esoknya,, buka mata,, mandi,, buka lptop,, makan..

Motor?? Esok-esok jelah.. malaslah..

Petangnya:

“Nanti datang umah ea?? Ada asignment nk kne buat..Nak suh ajar wat jurnal..”

Ok,, bila??

“Sekarangla..”

Sekarang??

Alamak,, moto aKu xleh nk jalan,, cmne aKu nk pegi.. aduiii... nak bg alasan pe nih..??

Ermm,, da lewat ni.. esok jelah ea.. lain kali bgtaw la awal sikit..

“Xpelah kalo cmtu,, datang pg esok jelah..”

Alamak..!! arini da ari Khamis,, esok JUMAAT.. cuti,, kedai TUTUP..!!!!!!!!

Nak buat cmne ni.. tu la,, suke lg tangguh2 keje.. kan da susah..!!!



:::aKu dAn sEsuAtU:::

kehiLanGaN...

Memang betol mcm ape yg aKu sangke.. kalo eppy je ckit,, mesti aKu akan sedih blik..

Xpelah,, ni semua dugaan.. sabor pEjoo,, sabor..

Da la aKu rase penantian aKu xberbaloi,, ade pulak benda-benda yang nk menjauhkan diri dari aKu..

Da la terpaksa merempat sorang2.. men air sorg2..

Manelah korg bertiga pegi ye..?? baliklah.. xkecian kt aKu ke..??

Da la korg sume aKu sayang,, tibe2 pulak nk nyorok dr aKu..

aKu tahu korg mesti ade lg,, cume aKu je xtahu korg sume ade ktne..

aKu tahu,, mesti korng “terpakse” kan..??

aKu da jage korg sume baik2,, xmungkin korg sanggup biarkn aKu bersedih kan???

Mungkin jugak aKu xcari korg betol2 kot.. xpe,, nt aKu cari lg ea..

Sebab korg xde,, aKu rase perjalanan yg cume amik mase sejam da jd mcm sehari plk..

Nak je aKu MAKI,, MENCARUT,, MENYUMPAH!!!!

Tapi nanti ape orang kate plk,, xpasal2 diorang cop aKu ni sakit jiwa..!!

aKu rase mcm nk nangis je.. nsib bek ade AWEK duk sblh aKu,, xjd nk nangis..

nangis lam ati cukopla..

kalau betol korg sume da xde lg,, da ditkdirkan jodoh kite cume takat ni je,, aKu redha..

redha dan pasrah dalam kepedihan..

tapi aKu tetap jugak haramkan  sape yg amik!!!!!!!

Da la aKu ni papa kedana,, 2 je reta yg aKu ade..

Ade pulak yg berkenan...

Kepada sesiapa yg rase2 da TERJUMPA,, TERAMBIL,, TERSIMPAN,, atau MEMILIKI hak milik aKu,, tolonglah pulangkan balik..

aKu xkan marah,, aKu xkan tengking,, aKu xkn maki korg.. PERCAYELAH..!!

korg bole je mintk maap ngan aKu..

tapi kalo korg rase malu nk pulangkn depan aKu,, korg letk jelah balik kt tempat korg amik 2..

xpon,, pass je kat mber2 aKu..

atau korg blh je letk mane yg korg rase aKu bole nmpk atau bole jumpe..

aKu akan hargai kebaikan yg korg bt..

aKu xkan berdendam..

tapi tolonglah,, aKu MERAYU!!!!!

Pulangkanlah balik..

TOLONGLAH,, TOLONGLAH,, TOLONGLAH,, TOLONGLAH..!!!!!!!!!!

:::aKuKEHILANGANseSuaTu:::

Sunday, December 5, 2010

sejok lagi kOoL....

hujan.. kau turun mencurah-curah di bumi ganu ni,, dari awal pagi sampailah sekarang.. xberenti-renti..

da la aKu cuma sekadar berdua je nih..

aKu tengok ko,, ko tengok ak.. terkebil-kebil..

ape nak buat,, kebosanan melanda ni.. nk kluau kn ujan...

aKu duk lam umah ni pon sejok bagai.. nk redah ujan plk..

dari pg smpai le mghrib,, xmerasa nasi.. nk kuar ujan..

nsib bekla ad 2 ketol mek ayam nih.. boleh le alas perot..

tp malamnya,, terpkselah kitorg redah jugak..

sejok jangan ckp le.. tp aKu sekadar pembonceng je..haha

seharian,, xde xtvt nk dibuat.. on9,, pastu on9,, pastu on9 lagi..

smpai da jemu lptop ni ngadap muke aKu..

aKu eppy ke,, hampeh ke,, tp aKu masih berjaya cntrol kool je.. se ''kool'' suasana arini.. haha

lupe lak aKu,, xleh nk eppy sangat.. nt kng mai plk sedey kaco..

jd,, aKu akan tetap maintain ''kool'' je sepanjang mase..

kool,, kool,, kool,, kool dan kool lagi..

sampai bile aKu nk jd kool???

sampailah aKu temui ''destinasi'',,

dan

''takdir'' ku sendiri..

:::aKu dAn sEsuAtu:::

Thursday, December 2, 2010

:::frEEdom pt. 1:::

30.11.2010.. satu tarikh keramat utuk aKu bagi tahun 2010 ni..

ape taknye,, ari ni last paper aKu untuk sem nih...

paper kol 09.00-11.00am..
AQU4101 AKUAKULTUR BERSEPADU no. meja 395..

walaupon study ala kadar je,, tapi sekurang-kurangnya aKu study jugak..

ntah ape la sebabnye,, aKu sendiri pon tak tahu..

untuk subjek terakhir ni,, aKu terpakse menelaah sebuah buku yang dah tahap novel karya ahadiat akashah..

tapi masalahnya,, baru je selak dua tiga muka surat,, mata da layu..

jadi,, untuk mengatasi masalah ni aKu cuba study kat libry tanpa membawa laptop kesayangan aKu nih..

tengahari,, lepas makan,, aKu ngan sorang hosmet aKu bertolak ke libry kebanggan warga universiti yang terkenal di pantai timur ni..

dan untuk pengetahuan,, ni baru kali kedua aKu menjejakkan kaki kat libry ni untuk sem ni.. haha

untuk pendekkan cite,, baru stengah jam ngadap novel ni,, member aKu da mula memeluk tubuhnya..

mata pula dipejam rapat.. seminit,, dua minit,, lima minit,, sepuluh minit masa berlalu.. tapi keadaan member aKu ni masih xberubah..

mata aKu pulak da nk mengikot jejak langkah mata mber aKu ni...

aKu amik langkah drastik..!! bangon,, g toilet,, basuh muka.. segar balik...

masa aKu sampai kat meja kitorg stdy balik,, aKu tengok mber aKu da kembali ke alam nyata balik..

lalu perjuangan yang tergendala disambung kembali..

lewat petang,, dalam kol 6 kot kitorg mula kemas dan balik umah..

malamnya,, aKu smbg balik stdy tp kt umah je.. selak-selak ape yg patot,, conteng2 cikit..

esoknya,, rutin aKu masih lagi sama.. tapi sekadar stdy kat umah je.. mcm yg aKu jangkakan,, memang banyak on9 dr study..

malamnya,, aKu tido agak awal dalam kol 3 dengan niat nk bangon stdy blik kol 6 nt.. last revision.. tido kt ruang tamu dengan niat senang jaga kalo ade org bangon subuh..

tapi xsmpai kol 5,, aKu da terjaga.. rupenya ade hosmet aKu da bangon.. bukan nk stdy,, tp tgk el-classino.. haha,, aKu ape lagi join skali le..

mule2 tengok,, barca da lead 2-0.. mcm bes je game kali ni.. barca control game,, real sekadar jadi ayam..haha

habis game,, real kena 5-0.. haha,, puas ati tengok.. real kalah,, kalah besar plk 2...

abis game,, tunaikan tanggungjawab.. pastu continue stdy utk last time utk last paper ni..

kol 8.30,, bertolak menuju DEWAN PENYU yang tersergam indah.. kami satu rumah da sepakat tuk pakai kemeja tuk kali terakhir dalam sem ni..

macam biasa,, sebelom msuk dewan exam,, sorang akan lead doa..

masuk dewan,, aKu cari tempat.. jalan,, jalan,, jalan,, da smpai row pling depan.. betol2 depan meja ketua pengawas lengkap dengan mikrofon..

abis le kali ni,, tempat aKu paling depan la pulak..

buka soalan.. ALHAMDULILLAH... soalan xde la sepayah yg aKu bayangkan.. dan ak mula mengarang dalam bahasa ibunda (BI) sebab lctrer aKu ni orang IRAN..

kalo karang BM kang,, sepatah haram dia xpaham,, saje dapat kosong markah aKu..

boleh pulak ade soalan kire2.. aduii.... calculator xbawak plk ni..

tgk kiri kanan sume xbawak.. yg bawak,, nun kt blakang sana..!!

maka,, tanpa segan silu aKu angkat tangan dan mintak pengawas tlg carikan aKu klkulator..

yess,, dapat.. tp,, tahan jelah telinge kejap dengar ceramah free.. nseb bek bukan aKu sorang je yg xbawak..

lagi 32 minit exam nk abis,, aKu kuar dewan.. bangon,, pusing blakang... perghhhh,, kosong... mak aihh,, xdgr pon bunyi krusi,, tp tuan krusi da xde..

kali ni,, aKu mampu kuar dewan dengan senyuman.. smpai blakang dewan,, ak nmpk lctrer aKu duduk kt sudut kiri dewan..

HAMID KHODA BAKSH..!!! ya,, itulah nama lctrer aKu tuk sbjek ni..

smpai kt sbelah dia,, dia toleh kt aKu.. dan aKu sempat balas dengan sekuntum senyuman..

jejak je kaki kat luar dewan,, aKu dapat rasakan KEBEBASAN.. segala beban da hilang..!!!

dan lepas ni,, kami akan teruskan dengan perancangan yang dah dibuat teliti.. haha..

aKu da bebas,,!!aKu da bebas..!!aKu da BEBAS!!!!!!!!!!!!

to be cont......
:::aKu dAn sEsuATu:::
There was an error in this gadget

Popular Posts