Thursday, October 21, 2010

ambang 21/10/10

akhirnya,, hari ni da 21/10/10...cepat sungguuh masa berlalu rupenya.. ari nie,, akak ak da konvo da.. maknenya,, da 3 tahun lebih da berlalu dari stat tarikh ak g anto die blajor kt KSB aritu.. tp sayang,, ak xbleh pon g tgk die konvo.. da la mase dia konvo POLI dulu pon ak xleh ikot.. ape-ape pon,, ak nk ucapkan tahniah kt die walaupon  die xpenh taw dgn kehadiran blog ak nih..hehe..


arini jgk,, ak akn bertolk ke johor utk lawatan.. baru je td ak leps test,, siang td plak ak kne speaking..haha,, mknenya ak da boleh g melancong dengan aman.. walaupon ade lg satu tugasan mementi untuk disiapkan,, tp ak rase beban dlm kepale ak ni da kurang cket.. ak pon sbnrnye tanpe sedr da nk abis sem 3 utk degree nih.. cepat bebenor rasenye mase berlalu... asyik cakap psl mase nih,, lngsung xsedor skg ni da kol 3.16 a.m... esk kol 8.00 a.m da nk kne gerk da... tp baju pon ak xkemas lg nih.. bak kate adam,, lekk luuuu...haha


bse r kn,, hero slalu lmbat.. nk gadoh g mane gok cepat-cepat.. hehe.. ak jgk nk ucpkn time kasih kt incik mery sbb blnje ak makan jap td..hehe.. rasenya,, smpai cini dulu r karya ak tuk awal pagi yg tersangat sejuk nih.. len kali r ak smbung lagi.. ak nk cite cket psl ape yg ak nk cite..haha


lupe plk,, skg ni MU tgh lawan..harap-harap meng la mlm nih..incik mery kate da leading 1-0...moge meng besor mlm nih..hidop MU!!!!!!!!!!!!!!


sekian terime kasih..hahaha

Monday, October 18, 2010

renungan buat insan bergelar WANITA...

Apabila kamu berkawan dengan lelaki,
ingatlah ada dua pilihan terbentang 

PERTAMA...
kamu jadi seperti KELAPA...
mudah diperoleh..
diparut...diperah..
dan diambil santannya...
lepas itu hampasnya dibuang...

KEDUA...
Kamu menjadi sebutir MUTIARA..
berada di dasar lautan...
tersimpan rapi..
dilindungi kulit...
bukan senang nak lihat..
apa lagi mendapatkannya..
hanya orang yang bertuah ...
berusaha menyelami dasar lautan...
dapat memperolehnya..
harganya mahal sekali..
dan ia akan tersimpan selamanya..

jadi..
kamu pilihlah sama ada hendak menjadi KELAPA ataupun MUTIARA..
di sebalik SANTAN..
menjadi penyedap makanan..
diperah segala kenikmatan..
dengan mudah jatuh menjadi titisan..
akhirnya habis kari dimakan..
pulut panggang sisi habis ditelan..
dan SANTAN hilang tak jadi ingatan.. 
yang terasa lazat hanya kari dan pulut panggang..
orang tak kenang jasa SANTAN..

MUTIARA...
tertanam di dasar paling dalam...
sukar andai mengharap jadi perhatian..
kerana MUTIARA dilindungi oleh cengkerang yang menghadangnya dari ancaman musuh..
namun kiranya ditemui insan..
akan menjadi PERMATA HIASAN..
terletak tinggi di cincin idaman..
atau di leher nan jinjang..
atau di lengan menawan..
makin lama MUTIARA  tertanam..
makin tinggi nilainya..

oleh itu...
pilihlah sendiri...
menjadi SANTAN..
mudah jadi perhatian..
tapi hanya sebentar jadi santapan...
kemudian hilang segala nikmat dan pujian..
menjadi MUTIARA..
sukar ditemukan..
namun bila dihias indah gadis rupawan..
hilang ia..
tangisan mengiringi zaman..

Monday, October 11, 2010

permulaan sebuah pengembaraan...

sedar xsedar,, sekarang ni umur aku da musuk 22 tahun da rupenya.. cepat betol masa berlalu..

rasa macam baru je semalam aku masuk sekolah TADIKA KEMAS.. memang jelas je terbayang satu-satu memori masa aku kat sekolah 2... aku pun masih ingat lagi,, memang jelas sangat kenangan aku masa kat darjah 1... kenangan yang aku rasa aku xkan lupakan untuk selama-lamaanya (tp xleh cakap ape dia,,rahsia)..

 masa zaman budak-budak,, asik main je aku ni,, tengah-tengah main lak boleh plk kelahi.. lepas tu baik balik.. kalakar pulak bila ingat balik.. aku ada kisah hidup yang sebenarnya xramai orang tahu,, termasuklah member-member aku sendiri.. pengalaman berkawan ni memang betol-betol buat aku rasa fobia.. sampai sekarang aku masih xboleh terima apa yang dia dah buat kat aku..

 banyak yang aku nak cakap pasal family aku,, hobi aku,, sape kawan aku,, macam manae perangai aku.. dan aku rasa,, blog ni akan jadi medan untuk aku mencatatkan kembali kenangan aku sekadar yang aku ingat dan juga apa yang terbuku dalam hati ni sejak sekian lama.. disebabkan aku ni anak jati TERENGGANU,, jadi aku rasa kandungan dalam blog ni pon akan menggunakan banyak bahasa terengganu yang agak pekat..

aku rasa,, aku cuma nk wujudkan blog yg simple je..malas la nk buat complicated sangat.. dan kandungan dalam blog ni aku rase kebanyakannya adalah dalam bentuk TULISAN...

ape-ape pon,, ini cuma sekadar catatan ringkas yang aku coretkan untuk masa ni(sbnrnya tgh stdy ni,,tp xleh masuk plk).. kisah penuh tentang semua ni aku akan tulis dan catatkan di lain hari.. tengoklah,, mase aku tengah berjiwang ke,, mase aku rase nk meluahkan,, aku akan catatkan segala kisah tu..

tapi aku pon tak tahu jugak bila aku nak mula.. mungkin malam ni,, mungkin esok,, mungkin lusa.. ntah,, aku sendiri pon xtahu..

Puisi untuk Ibu..




sila hayati jika anda sayang ibu anda......

Pernah aku ditegur
Katanya untuk kebaikan
Pernah aku dimarah 
Katanya membaiki kelemahan
Pernah aku diminta membantu
Katanya supaya aku pandai

 Ibu…..
Pernah aku merajuk
Katanya aku manja
Pernah aku melawan
Katanya aku degil
Pernah aku menangis
Katanya aku lemah

 Ibu…..
Setiap kali aku tersilap
Dia hukum aku dengan nasihat
Setiap kali aku kecewa
Dia bangun di malam sepi lalu bermunajat
Setiap kali aku dalam kesakitan
Dia ubati dengan penawar dan semangat
Dan
Bila aku mencapai kejayaan
Dia kata bersyukurlah pada Tuhan

Namun…..
Tidak pernah aku lihat air mata dukamu
Mengalir di pipimu
Begitu kuatnya dirimu….

Ibu….
Aku sayang padamu…..
 Tuhanku….
Aku bermohon padaMu
Sejahterakanlah dia
Selamanya…..

 hargailah jasa IBU kita.....


versi: bila kekasih merajuk

BILA KEKASIH MULA MERAJUK
BAGAIMANAKAH DAPATKU PUJUK
HEBATNYA CINTA BANYAK DUGAANNYA
KAU TAK PERCAYA YANG AKU SETIA
BUKAN NIATKU BERMESRA DENGANNYA
KERNA IA HANYA TEMAN BIASA

BILA KEKASIH MULA BERPALING
TAK MUNGKIN LAGI BERTENTANG MATA
UCAPAN SAKTI YANG MANA UNTUKNYA
DAPAT MENGHAPUS SETIAP BICARA
KERNA CINTAKU
HANYA UNTUKMU

BELUM PUASKU MENGECAPI REDUP ASMARA
KINI CINTA DIHIRIS DENGAN PERASAAN
PADA ZAHIRNYA ENGKAU CURIGA
WALAU DI JIWA TERLALU SETIA
APA ERTI CINTA…
TANPA SEFAHAMAN…

JANGAN DIPERTARUHKAN
CINTA DAN PERASAAN
SEHINGGA HATIMU TERLUKA
PADAKU KAULAH INTAN
SENYUMANMU MENAHAN JIWA

KEKASIHKU
LUPAKANLAH
USAH BIARKAN AKU SENGSARA    2 X

ANDAINYA KASIH
AKU MERAJUK
ADAKAH MUNGKIN ENGKAU MEMUJUK
HEBATNYA CINTA BANYAK DUGAANNYA
RINDU DAN DENDAM BUKAN PERMAINAN
KERNA CINTAKU

HANYA PADAMU..,,
HANYA PADAMU..............


mukadimah...

assalamualaikum w.b.t...buat permulaan,,aku hanya ingin menulis sekadar untuk memenuhi masa terluang ataupun sekadar untuk mencurahkan isi hati...segala kekurangan amat dikesali...


buah cempedak diluar pagar,,
amik galah tolong jolokkan,,
saye budak baru nak belajar,,
kalau salah tolong betulkan..


sekian,,wassalam....
There was an error in this gadget

Popular Posts