Saturday, February 26, 2011

post awal pagi...

syoknye lab malam2...

sebab aKu memang suke lab malam2..

sebab masE orang len tido enak-enak,, 
aKu masih xtido..

oranG laeN membuTe,,
aKu masih tErkiaL-kiaL senDal Mata..

orang lain selimOt tebal,,
aKu terketar-ketar dalam laB akibat aircOnd..

tapi memang beSt..

sekali-sekala boleh jadi burung antOO..

orang laEn maNe ade penGalaMan cenGgini kan..

sekarAng ni pOn da puKul 5.30am..

xpE,, nanti bOle semBahyang SUBUH terOs..

NAk tahan matA punYe pasAl,, da Macam-maCam bEnda aKu buaT..

lasT-laSt men snap muKe sendIrik..
hahahaha...

maTa laYu tahap kritikal..

maEn buLu kanCil...


xtaW nak cakaP pe........


tuKar posiSi pulaK...

tersunGkur akhirnYa...


zzZZzzZzzzzZZzz.....
...
.
.
.
.

demi mengejar ilmu dan kejayaan,, relaku tempuhi semuanya...

Thursday, February 24, 2011

"Blog Putih"




ape kaler belog ni??
putih kan..
jadi,, boleh le aKu join segmen ni kan,,

sebab ape warne putih..??
sebab putih itu manawan..
sebab putih itu suci..
sebab putih itu indah..
sebab aKu suke kaler putih..

sape lagi yang ade tema kaler putih ye??
ha,, diorang ni boleh kot..
aKu nak ajak diorang ni le join..

dengan


Thursday, February 17, 2011

:::komuNikaSi biSu:::

Komunikasi..
Tiap2 hari kita berkomunikasi..

Dengan ahli keluarga,, rakan,, bahkan dengan sesiapa sahaja..
Mengapa perlu berkomunikasi??

Jawapannya,, terlalu banyak untuk dicatatkan disini..
jadi,, aKu hanya mahu coretkan sesuatu shj..

Matlamat utamanya adalah untuk memberitahu dan bercakap..
Tetapi sebenarnya,, kita juga mampu berkomunikasi tanpa perlu bercakap..

Tanpa disedari,, komunikasi tanpa suara ini terlalu banyak kita gunakan dalam urusan seharian..

Ya,, komunikasi tanpa suara,, atau lebih tepat lagi,, komunikasi bisu..

Kehadiran teknologi telah mengembangkan dan memesatkan lg komunikasi bisu ini..
Laman2 sosial umpamanya,, hanya menggunakan bahasa bisu sebagai bahasa pengantara..
Begitu juga dengan penggunaan pesanan ringkas di telefon..

Kerapkali berlaku salah tafsir akibat penggunaan komunikasi bisu ini..
Lain yg ingin disampaikan,, namun lain pula yg diterima oleh pihak yg satu lg..
Jika ini berlaku,, maka terpaksalah penerangan lanjut diberi untuk menjernihkan kembali keadaan..

Orang ramai juga lebih gemar berkomunikasi tanpa suara..
Akibatnya,, kita makin tidak pandai untuk berkomunikasi menggunakan suara..

Kalau berchatting umpamanya,, cukup hebat..
Tapi bila berdepan,, macam orang bisu..

Sebenarnya,, aKu tidak menujukannya kepada orang lain..
Melainkan dituju kepada diriku sendiri..

Apa tidaknya,, aKu sangat petah berceloteh menggunakan komunikasi bisu,, sebaliknya sangat payah untuk aKu menuturkan kata2..
Sekalipun dengan ahi keluargaku sendiri..
:::aKu dAn sEsuaTu:::

cerita malam RABU...

malam nih,, macam bese lab sampai lewat malam..

tapi malam ni abis awl sikit..

kol 1.ooA.M da bole balik..

2 pon sebab lectrer bagi kelonggaran,, ade step yang bole "diskip"..

balik,, makan2 sapper lu.. isi perot..

cek ape yg patot..

dan sekarang,, game ARSENAL vS BARCELONA..



ape lagi,, layan..

kalo aKu banyak sangat bagi tanda setuju lam kelas esok,, paham2 jelah ea..
haha

Wednesday, February 16, 2011

ini FAKTA..

nak tahu fakta atau auta,, sila baca,,,

4 fakta yang belum kamu ketahui didunia:

 |1| Kamu tidak boleh menyentuh semua gigimu dengan lidahmu.



lllll
lll
l



 |2| Setelah membaca fakta 1,, kamu dengan bengapnya mempraktikkannya.. He he he Ngaku aja la..


lllll
lll
l

 |3| Setelah baca fakta ke 2 kamu tersenyum dan dalam hatimu berkata "sialan aKu terkena" hehehe



lllll
lll
l


Dan ke- |4| Setelah kamu baca fakta 3 kamu ber...niat untuk kenakan teman2mu yang lain pasal aKu sendiri pun terkena ha33, slamat mencuba..

Saturday, February 12, 2011

aDa aPa denGan 14 FEB??

tanggal 14 FEBUARI bakal menjelma..
pastinya ramai yang tertunggu-tunggu tarikh keramat ini,, terutamanya bagi pasangan kekasih..


mungkin ramai yang sudah sedia maklum tentang asal-usul bagaimana bermulanya sambutan ini.. namun,, sekadar untuk mengingatkan dan berkongsi.. 


saksikan dan nilailah sendiri..



dan untuk lebih memahami,, disini turut disediakan dalam bentuk bacaan..


Terdapat tiga pendapat mengenai asal-usul Hari Valentine: 
dipetik dari: ..solihinzubir.com..

Pertama 
Hari Valentine bermula semasa pemerintahan empayar Rom iaitu dengan menetapkan 14 Februari sebagai hari cuti bagi orang Juno, ratu kepada dewa-dewa dan dewi-dewi Rom. Hari berikutnya iaitu 15 Februari bermulanya Pesta Lupercalia iaitu perayaan tradisi bagi masyarakat Rom di mana pada malam pesta tersebut, nama-nama gadis Rom ditulis di atas kertas dan dimasukkan ke dalam bekas.

Setiap pemuda akan mencabut nama di dalam bekas itu dan nama yang terpilih akan menjadi pasangannya di sepanjang pesta berlangsung.

Kedua
Pada 14 Februari 270 Masihi, St. Valentine dibunuh kerana pertelingkahannya dengan Raja Romawi yang diperintah oleh Raja Claudius II (268-270M). Pada waktu itu Raja Claudius telah membatalkan semua perkahwinan dan pertunangan kerana Rom banyak terlibat di dalam peperangan. Menyedari hakikat itu, St. Valentine dan St. Marius telah mengahwinkan orang-orang Kristian dengan pasangan mereka secara rahsia.

Akibat perbuatan tersebut, St. Valentine telah ditangkap dan diheret, yang akhirnya dihukum belantan sehingga mati serta dipenggal kepalanya pada 14 Februari dalam tahun 270 Masihi. Bagi memperingatinya sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka 14 Februari dijadikan sebagai hari memperingati kematian St. Valentine sebagai upacara keagamaan.

Ketiga
Hari Valentine diambil daripada nama seorang paderi yang paling berpengaruh pada zaman pemerintahan Ratu Isabella dari Sepanyol iaitu St. Valentine yang status kedudukannya adalah di tempat kedua tertinggi selepas Pope. Apabila St. Valentine menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan pasangannya dari pengamal protestan sewaktu kerajaan Sepanyol berjaya menumpaskan kerajaan Islam, timbul kegemparan rakyat Cordova kerana St. Valentine merupakan seorang Paderi Katolik yang tidak boleh berkahwin dengan pengamal Protestan, lebih-lebih lagi paderi sememangnya tidak boleh berkahwin. Tindakan St. Valentine yang mengambil keputusan berkahwin dengan pasangannya itu telah menimbulkan rasa murka Ratu Isabella, lalu memenjarakannya buat sementara waktu. Ratu menetapkan 14 Februari sebagai hari Kekasih untuk St. Valentine sendiri.

Sejarah di atas jelas menunjukkan bahawa Hari Valentine merupakan perayaan keagamaan yang disambut oleh umat Kristian. Malah sekiranya kita merujuk kepada kenyataan-kenyataan pihak Kristian pada hari ini, mereka masih menganggap Hari Valentine sebagai satu ritual di dalam agama Kristian.

Sebagai umat Islam, kita dilarang untuk menyambut Hari Kekasih. Hukumnya HARAM. Lagipun, rasanya tidak perlu hari tertentu untuk kita menunjukkan kasih sayang kita terhadap pasangan kita yakni suami isteri.



senyum tak nampak GIGI..

tengah jalan-jalan tadi,, singgah kejap kat belog milik cik kila..

nampak le name ditag untuk kontes senyum tak nampak gigi..

macam bes je,, join le bukan rugi pon..

sebab da tak taw nak amik gambar mane,,

aKu nak bubuh gambar nih..



Friday, February 11, 2011

penghuni air,,kaki pukul,, siput,, dan ......

ceritanya bermula begini,,

"disini ada satu pengumuman ye,, kelas untuk siput petang ni dibatalkan.."
maka bersorak rianglah sekalian penduduk air..

"belom abis lagi ye,, tapi lab siput untuk malam ni berjalan seperti biasa.."
begitulah antara sedutan pengumuman pemimpin kaum air kepada sekelian penghuninya..

dan tak lame lepas tu,, aKu terima 3 mesej berturut-turut daripada ahli geng kaki pukul..

sms nye bertaip lebih kurang cenggini,,

"salam hormat,, petang ni latihan memukul kat port lame jam 5petang.. yang boleh hadir awal,, hadir awal.. janji hadir untuk kuatkan geng kita.."


maka,, aKu pun dengan baik hati sebarkan berita baik ni kat geng-geng kaki pukul yang lain..

maka berlakulah aktiviti pukul memukul dan merekrut ahli baru sebagai pelapis geng kaki pukul untuk generasi akan datang oleh otai-otai..

aKu pulak langsung xsedor,, jam da kol 7 lebih.. budak yang baru rekrut ckp kat aKu diorang terpakse balik sebab ade sesi latihan intensif pulak kol 8 malam..

alamak,, aKu ade lab siput malam nih.. maka berkejaranlah aKu menunaikan ape yang patot sbelom masuk lab..

dipendekkan cerita,, dua-dua jarum jam da tunjuk kat no 12a.m..
aKu da le lapor,, ngantuk,, esok nak test pulak tapi xstudy pn lagi,, boring pulak..

untuk ilangkan sume ni,, aKu pon giat buat rondaan kat grup-grup lain.. sembang-sembang.. kuar masuk lab..
nak balik xbole,, eksperimen xciap lagi,, kene tahan jelah..

makin lame,, makin lame pulak aKu tengok tergolek atas meja..
tak campor lagi yang berlonggok-longgok kat luar lab..

da dalam kol 1.30a.m,, setelah rundingan dibuat dengan lab assistant,, maka diberi 2 pilihan,,
1: terus tunggu dan ciapkan lab malam 2 jugak.. dia estimate kol 3a.m baru bole ciap!!!!
2: datang balik esok,, amik masa dalam 15-30 minit untuk ciapkan lab tu.. tapi dengan syarat,, JANGAN BGTAW LECTRER pasal pakatan sulit nih!!!

maka majoriti amik keputusan nak balik walaupon ade jugak nak stay,, tapi kita kan duk kat negare demokrasi.. haha..

balik,, aKu bagi makan kat perot yang da kosong sejak petang..
esoknye,, pegi lab sambung eksperimen.. dalam 30minit da ciap..

balik,, dengan niat berkobar-kobar aKu mula study..
xsampai sejam,, aKu da stat study dalam mood mimpi..

sedor-sedor je,, aKu dapat rasekan yang aKu da terlambat untuk sambung study dalam dunia realiti..
dengan berbekalkan dada yang berdebor-debor,, aKu pegi jugak jawab test..

dengan ilmu yang aKu dapat mase aKu study dalam mood mimpi,, aKu estimet bole jawab 80%.. 2pon yang jawab,, xkompom lagi betol ke salah..haha

apepon,, tahniah kepada diri sendiri sebab sekali lagi aKu study xabes dan lebih suke study dalam mood mimpi..

tahniah ye,, tahniah..!!!!
There was an error in this gadget

Popular Posts