Saturday, February 12, 2011

aDa aPa denGan 14 FEB??

tanggal 14 FEBUARI bakal menjelma..
pastinya ramai yang tertunggu-tunggu tarikh keramat ini,, terutamanya bagi pasangan kekasih..


mungkin ramai yang sudah sedia maklum tentang asal-usul bagaimana bermulanya sambutan ini.. namun,, sekadar untuk mengingatkan dan berkongsi.. 


saksikan dan nilailah sendiri..dan untuk lebih memahami,, disini turut disediakan dalam bentuk bacaan..


Terdapat tiga pendapat mengenai asal-usul Hari Valentine: 
dipetik dari: ..solihinzubir.com..

Pertama 
Hari Valentine bermula semasa pemerintahan empayar Rom iaitu dengan menetapkan 14 Februari sebagai hari cuti bagi orang Juno, ratu kepada dewa-dewa dan dewi-dewi Rom. Hari berikutnya iaitu 15 Februari bermulanya Pesta Lupercalia iaitu perayaan tradisi bagi masyarakat Rom di mana pada malam pesta tersebut, nama-nama gadis Rom ditulis di atas kertas dan dimasukkan ke dalam bekas.

Setiap pemuda akan mencabut nama di dalam bekas itu dan nama yang terpilih akan menjadi pasangannya di sepanjang pesta berlangsung.

Kedua
Pada 14 Februari 270 Masihi, St. Valentine dibunuh kerana pertelingkahannya dengan Raja Romawi yang diperintah oleh Raja Claudius II (268-270M). Pada waktu itu Raja Claudius telah membatalkan semua perkahwinan dan pertunangan kerana Rom banyak terlibat di dalam peperangan. Menyedari hakikat itu, St. Valentine dan St. Marius telah mengahwinkan orang-orang Kristian dengan pasangan mereka secara rahsia.

Akibat perbuatan tersebut, St. Valentine telah ditangkap dan diheret, yang akhirnya dihukum belantan sehingga mati serta dipenggal kepalanya pada 14 Februari dalam tahun 270 Masihi. Bagi memperingatinya sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka 14 Februari dijadikan sebagai hari memperingati kematian St. Valentine sebagai upacara keagamaan.

Ketiga
Hari Valentine diambil daripada nama seorang paderi yang paling berpengaruh pada zaman pemerintahan Ratu Isabella dari Sepanyol iaitu St. Valentine yang status kedudukannya adalah di tempat kedua tertinggi selepas Pope. Apabila St. Valentine menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan pasangannya dari pengamal protestan sewaktu kerajaan Sepanyol berjaya menumpaskan kerajaan Islam, timbul kegemparan rakyat Cordova kerana St. Valentine merupakan seorang Paderi Katolik yang tidak boleh berkahwin dengan pengamal Protestan, lebih-lebih lagi paderi sememangnya tidak boleh berkahwin. Tindakan St. Valentine yang mengambil keputusan berkahwin dengan pasangannya itu telah menimbulkan rasa murka Ratu Isabella, lalu memenjarakannya buat sementara waktu. Ratu menetapkan 14 Februari sebagai hari Kekasih untuk St. Valentine sendiri.

Sejarah di atas jelas menunjukkan bahawa Hari Valentine merupakan perayaan keagamaan yang disambut oleh umat Kristian. Malah sekiranya kita merujuk kepada kenyataan-kenyataan pihak Kristian pada hari ini, mereka masih menganggap Hari Valentine sebagai satu ritual di dalam agama Kristian.

Sebagai umat Islam, kita dilarang untuk menyambut Hari Kekasih. Hukumnya HARAM. Lagipun, rasanya tidak perlu hari tertentu untuk kita menunjukkan kasih sayang kita terhadap pasangan kita yakni suami isteri.3 comments:

Anonymous said...

waaa....
sy plg suka post nih!!!
mana button 'like' ??
syabbas betta!!!

serinditMERAH said...

aKu xjumpe mane button 2,, ilang mane ntah..haha

mR. sMiLe said...

mcm kuthbah jumaat lak ase.... hehe

Popular Posts